Cafeaua morală de la 4 jumătate – exercițiu de inexactitate

Se pare că toată lumea e, zilele astea, preocupată de moralitate. Fain așa, când devenim periodic experți pe orice e de actualitate – și cum orice problemă devine problemă socială. Dar nu contează, vreau să vă propun un fel de exercițiu  de inexactitate.

Dacă morala, așa cum e în mintea fiecăruia, nu există? Dacă morala nu are de-a face nici cu binele, nici cu socialul, nici cu religia ci doar cu durerea?

Bineînțeles că nu e așa, dar dacă moralitatea fiecăruia e limitată de toleranța la durere/suferință? Adică cu cât suporți mai puțină durere cu atât ești mai moral. Moral în sensul în care poți să provoci doar atâta durere câtă poți să suporți. Sunt argumente pentru zisele de mai sus?

Și atunci cum rămâne cu moralitatea socială, cea cu reguli, cea de compromis, cea explicitată, studiată, morala reper, principiul? În cazul în care rămân consecvent în argumentare o să zic că e un compromis care justifică un ceva. Și vine întotdeauna din partea celui destul de tolerant la durere, ori necunoscător la durerea celuilalt – adică din partea unui crud. Iar o morală care vine de la cruzime spre cruzime nu mai e morală ci încătușare; ori dresaj.

Noroc că tot ce am zis mai sus e doar un exercițiu de inexactitate.

469 Total Views 2 Views Today
Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *