Cum îi văd UNII din presă pe adolescenți

Citeam miercuri dimineață presa și dau, într-un ziar cu tiraj serios și cu mulți cititori online, peste un articol despre o adolescentă care a făcut un anumit tip de sex – si culmea, asta e o știre de interes mondial, se pare. Ei bine, treaba ei, nu despre asta e vorba, ci despre cum începe articolul:

„Lumea întreagă așteaptă cu mari temeri și încordare momentul în care generațiile internetului vor decide încotro se va îndrepta umanitatea.
Sunt generațiile care au înghițit pe nemestecate modele fabricate parcă prin cabinetele psihiatrilor, care se îndepărtează de valorile morale constructive, consacrându-le pe cele primare, atavice, mai aproape de momentul evoluționist în care o maimuță a simțit că-i e mai bine atunci când e bipedă.”

Și acum să vă spun părerea mea, pentru că spre deosebire de jurnaliști, care funcționează după o anumită rigoare și deontologie, deci opiniile lor personale nu-și prea au locul în articolele pe care le scriu, mie, care nu am vreo pretenție aici, îmi e permisă opinia și posibila greșeală.

 1. O primă eroare este generalizarea. Domnule (doamnă) autor, la care tineri faceți referire? Căci eu înclin să cred că nu toți sunt așa cum îi descrieți. Dacă stau bine să îmi storc capul găsesc cel puțin 20 de tineri-maimuțe, așa cum îi numiți, de prin clasa a douăsprezecea, capabili să scrie un articol de presă care să aibă caracteristicile unei știri. Fără să-și exprime, nefondat, frustrările personale. (20 de tineri de la mine din oraș)
 2. Vorbiți de „valori normale constructive” ca despre un bun pierdut, ori accesibil doar categoriei de vârstă din care faceți parte. Ei bine, prin știrea scrisă de dumneavoastră, ați promovat orice altceva în afară de normele morale constructive pe care, se pare, le ridicați în slăvi.
 3. Pentru starea actuală a societății NU sunt de vină adolescenții-atavici, pe care îi stigmatizați peste măsură. Cei care decid în toate și care, cu siguranță, au depășit de mult adolescența, poartă vina. Inclusiv pentru valorile morale transmise, cele cu care tinerii, adolescenții-maimuțe, intră în contact. Așadar, o parte a responsabilității este a dumneavoastră. Ceea ce mă duce cu gândul la…
 4. … faptul că generația perfectă din care faceți parte, cea a lipsei de internet și cea lipsită de orice reminiscențe atavice (adică un fel de supra-oameni ce sunteți voi ăștia în vârstă – unii, ca să nu generalizez), a eșuat în aproape toate domeniile în care trebuia să facă ceva: economie, politică, sănătate, educație. ABIA AȘTEPT CA GENERAȚIILE TINERE SĂ DECIDĂ ÎNCOTRO O SĂ SE Î NDREPTE UMANITATEA. E, ÎN CEL MAI SIMPLIST MOD LOGIC, SINGURA SPERANȚĂ. ȘI BIOLOGIC E TOT AȘA E!!!! ceea ce mă duce cu gândul la…
 5. … faptul că nu e deloc sănătos să ne animalizăm intenționat adolescenții. Au toate șansele să reușească – spre deosebire de generațiile care… (din respect pentru părinții mei, profesorii pe care i-am avut, muzicienii pe care-i ascut, oamenii pe care-i citesc, toți mai în vârstă ca mine, nu o să fac nicio generalizare)
 6. Când o să scăpăm de vechiul obicei (la Creangă, în „Povestea prostului” mai apare), de a căuta permanent vinovați. De ce o facem afectiv, nu rațional, și totdeauna printre cei care nu pot să se apere (și probabil nu poartă vina)?
 7. Cine promovează valori, altele decât cele morale și constructive, așa cum le numiți? Câți adolescenți redactori șefi există? Deci cine poartă vina?
 8. Ce studii de sociologie sau psihologie ați citit în ultima vreme despre calitatea valorilor din rândul adolescenților? Ori afirmațiile dumneavoastră sunt doar empirice și personale? Vă recomand, dacă e așa, să scrieți o carte de eseuri!
 9. Oare acum 30-40 de ani nu existau adolescente care făceau sex? Oare societatea trăia doar după valorile morale constructive de care spuneți. Oare societatea nu progresează deloc? Ca să rezolvați problema, de ce nu propuneți un program de reeducare a tinerilor. Să făuriți astfel NOUL ADOLESCENT. Din câte știu eu, s-a mai încercat 🙂 !

Ar mai fi multe de zis dar, din cauza emoțiilor pe care le simt, îmi scapă unele lucruri. Oricum, ideea e că:

EU CRED ÎN ADOLESCENȚI, CRED ÎN TINERI. Și ca să nu generalizez, reformulez: cred în unii dintre adolescenți, cred în unii tineri!

Cu respect!

421 Total Views 1 Views Today
Share
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *