Storsul de idei și pielea udă

Știu că am pus un titlu controversat, la fel cum și tu știi că a fost ceva intenționat. Bineînțeles că aș fi putut să scriu foarte clar la ce mă refer, în fond, un titlu bun ar trebui să sugereze tema articolului, nu să deruteze. Sunt de acord cu asta. Acum hai să-ți spun de ce cred eu că titlul meu e (cel mai?) bun.

Am stat aproape o sâmbătă întreagă încercând să-mi storc o soluție din cap (capul, soi zdravăn, nu colabora defel). Spre seară, m-am dus la baie să-mi spăl descumpănirea și, ce să vezi, soluția mi s-a revelat imediat. Așa am început să mă întreb care-i faza cu pielea udă și creativitatea, făcând legătura cu diverse anecdote din antichitate și cu știrea recentă a statisticianului pensionat care a rezolvat o problemă de matematică în timp ce se spăla pe dinți, după ce comunitatea de iluștri savanți a petrecut peste 50 de ani în mrejele ei. Iată deci ce zice Știința despre asta: oamenii au mai des idei creative în afara spațiului profesional, pentru că, deși biroul ne îmbie la eficiență, prioritizare și rezolvare rapidă de task-uri, în același timp ne și crește stresul. Un nivel mediu de stres stimulează gândirea practică, dar poate fi nociv pentru creativitate. Starea creativă e ceea ce se numește surplus mental, adică o relaxare fizică și detașare de orice factori perturbatori, în care ideile se pot exprima liber.

Și acum poanta zilei: pornind de la aceste date, o companie care face baterii de duș a realizat un sondaj care arată că aproape 70% din populația umană are idei creative la duș, ba chiar că unii se spală numai ca să le vină o idee. Această companie vinde baterii care permit reglarea jetului de apă pentru ca tu, clientul în pană creativă, să te speli pentru ”o gândire fresh”.

Aș zice că un om inspirat s-ar gândi în ce altă manieră interesantă se poate folosi de acest jet reglabil de apă. În concluzie, oamenii din marketing fac dușuri dese.

418 Total Views 1 Views Today
Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *